Fysiotherapie Passewaaij

Patiënten beoordeelden ons in 2020 met een:

(515 beoordelingen)

8.8

Ik houd vocht vast. Kan oedeemtherapie mij helpen?

 

Wat is oedeem?

Oedeem is een abnormale ophoping van vocht in het weefsel. Deze vochtophoping ontstaat als gevolg van een verstoord evenwicht tussen aan- en afvoer van vocht. Oedeem kan o.a. een gevolg zijn van kanker, bloedvatproblemen, littekens, bestraling, chemotherapie, een operatie of een ongeval. Een groot deel van de mensen met oedeem heeft last van vocht in de benen, maar de vochtophoping kan vrijwel overal in het lichaam plaatsvinden, van je enkels tot je gezicht. Oedeemtherapie kan dan helpen de klachten te verminderen.

Symptomen van oedeem

Extreme ophoping van vocht heeft vervelende gevolgen en kan leiden tot:

• Bewegingsbeperkingen;
• Pijnlijke lichaamsdelen door spanningstoename;
• Verslechterde functie van spieren en gewrichten;
• Het vergroot de kans op een infectie.

Vormen van oedeem

Oedeem is bijna altijd een gevolg van een andere aandoening en er zijn verschillende vormen van oedeem, zoals:

• Lymfoedeem, dit kan aangeboren zijn (primair lymfoedeem) of ontstaan als gevolg van een andere aandoening (secundair lymfoedeem).
• Veneus oedeem, wordt meestal veroorzaakt door vaatwandzwakte en komt voornamelijk voor in de benen.
• Lipoedeem is een vet- en vochtophoping en is ook een vorm van oedeem die in de benen voorkomt.
• Vaak zie je ook een combinatie van verschillende soorten oedeem.

Wat kunt u zelf doen?

Door in beweging te blijven en oefeningen te doen kunt u zelf de afvoer van vocht stimuleren.

De behandeling oedeemtherapie

Het is belangrijk om vroegtijdig te starten met oedeemtherapie. Hoe vroeger de behandeling plaatsvindt, hoe groter de kans dat we de klachten kunnen verminderen. Er zijn verschillende manieren om vochtophoping te behandelen. Uiteraard is dit afhankelijk van de klachten en de vorm van oedeem.

Een aantal behandelmethoden zijn:

• Voorlichting en advies: je leert over huidhygiëne en hoe om te gaan met oedeem.
• Manuele lymfedrainage: deze speciale massagetechniek bevordert de afvoer van oedeem.
• Lymftaping: tapen zorgt voor een verbeterde onderhuidse circulatie waardoor de vochtafvoer wordt gestimuleerd.
• Oefentherapie: het doen van oefeningen bevordert de afvoer van vocht.
• Ademhalingstechnieken: ontspanning en een goede ademhaling hebben een positieve uitwerking op het transport van vocht in het lichaam.
• Compressie: druk uitoefenen door middel van zwachtelen zorgt voor het behoud van het behandelresultaat.

Gespecialiseerde oedeemtherapeut Juliëtte van Gompel van Fysiotherapie Passewaaij, De Kranshof, De Gravin kan u helpen bij uw oedeemklachten. Maak hier eenvoudig een afspraak met haar.

 

Help ik heb gewrichtsklachten!

 

 

 

Een gewricht is het ‘scharnier’ tussen twee botten. We hebben grotere gewrichten, zoals de schouder, elleboog, heup en de knie en kleinere gewrichten zoals bijvoorbeeld: de handen, vingers, voeten en tenen. Soms raakt het bot, kraakbeen of het gewrichtskapsel geïrriteerd en geeft dit gewrichtsklachten.

Hoe ontstaan gewrichtsklachten?

 • Door een verstuiking, bijvoorbeeld een enkelverzwikking.
 • Overbelasting; door veel herhaling van een beweging, zoals met een computermuis of veel typen.
 • Artrose; het kraakbeen aan de uiteinden van de botten wordt dunner, waardoor de botten minder soepel langs elkaar bewegen en er gewrichtspijn kan ontstaan.
 • Ontstekingen in het gewricht; deze kunnen op meerdere manieren ontstaan. Bijvoorbeeld door een infectie met bacteriën of een auto-immuunziekte die de gewrichten aantast. Bij auto-immuunziekten valt je afweersyteem onderdelen van je eigen lichaam aan. Voorbeelden zijn: reumatoïde artritis, jicht en de ziekte van Bechterew.

Symptomen gewrichtsklachten

 • Eén of meer gewrichten zijn stijf en/of pijnlijk.
 • Sommige bewegingen zijn moeilijker uit te voeren of lukken niet meer, zoals een doekje uitwringen of traplopen.
 • Een verstoorde nachtrust; niet kunnen slapen of wakker worden van de pijn.
 • Als bewegen moeilijk gaat en het gewricht is rood en/of warm, dik en pijnlijk, neem dan contact op met de huisarts.

Wat u zelf kunt doen bij gewrichtsklachten

 • Als een gewricht warm aanvoelt, kan koelen prettig zijn. Leg een natte omslag of wat ijs tegen de pijnlijke plek, maximaal 10 minuten per keer. Wikkel het ijs in een theedoek om te voorkomen dat de huid bevriest of maak gebruik van een ‘ice-pack’.
 • U kunt het gewricht rustig bewegen, ook al is het mogelijk ontstoken, dit kan geen kwaad. Beweging helpt om gewrichten en spieren soepel te houden, maar ook om de spieren te versterken. Stijfheid en pijn worden op den duur minder.
 • Begin rustig aan en bouw het bewegen steeds verder op. Ga bijvoorbeeld wandelen, fietsen of zwemmen. Als u merkt dat de klachten tijdens of na het bewegen verergeren, probeer het dan tijdelijk wat rustiger aan te doen. Worden de klachten minder erg, dan kunt u het gewricht weer meer belasten.

Gezonde leefstijl

 • Een gezonde leefstijl met voldoende lichaamsbeweging en gezonde voeding is belangrijk om in goede conditie te blijven en de juiste voedingsstoffen binnen te krijgen.
 • Voldoende slaap en ontspanning zijn belangrijk om te kunnen herstellen.
 • Bent u te zwaar, probeer dan af te vallen zodat uw gewrichten minder worden belast.

De gespecialiseerde fysiotherapeuten van Fysiotherapie Passewaaij, De Kranshof, De Gravin kunnen u helpen bij uw gewrichtsklachten. Zij kunnen u begeleiden om meer te gaan bewegen en uw spieren te versterken. U kunt hier eenvoudig een afspraak met ons maken.

Wandelen helpt bij etalagebenen!

 

 

U wandelt regelmatig en steeds na een bepaald aantal meters treden er verschillende klachten op. Klachten als pijn, krampen, een doof of moe gevoel in de voet, de kuit of de bil, die toenemen als u doorloopt. Door even stil te staan verdwijnen de klachten weer, maar zodra u weer verder loopt spelen de klachten weer op. Omdat mensen vaak even voor een winkelruit staan tot de pijn minder is, noemen we dit ‘etalagebenen’. De medische naam voor etalagebenen is claudicatio intermittens.

Wat zijn “etalagebenen”?

Etalagebenen is een vaatziekte, waarbij de slagader in het been is vernauwd. Slagaderen zijn bloedvaten die zuurstofrijk bloed vervoeren. Tijdens het lopen hebben de beenspieren extra zuurstof nodig. De slagaderen brengen het zuurstofrijke bloed naar uw been. Wanneer u een eindje gaat lopen, krijgen de beenspieren te weinig zuurstof door de nauwe slagaderen. Daardoor krijgt u pijn in uw been. Als u dan even stilstaat, komen de spieren tot rust. De bloedstroom kan dan zuurstof aanvullen waardoor de pijn verdwijnt.

Wat zijn de symptomen van “etalagebenen”?

Naast de bovengenoemde klachten als pijn, kramp of een doof of moe gevoel tijdens lopen, kunt u ook een koud gevoel in uw voet krijgen.
Sneller lopen of een helling oplopen is extra inspannend, u krijgt dan sneller klachten. In een koude omgeving krijgt u ook eerder klachten, dat komt omdat bij kou de bloedvaten vernauwen.

Soms kan, na verloop van tijd, ook ’s nachts pijn in een been optreden. Sommige mensen hebben juist meer last tijdens het fietsen, dit is voornamelijk als de slagader in het bovenbeen is vernauwd.

Hoe kunt u de klachten bij “etalagebenen” verminderen?

De belangrijkste maatregel is zorgen voor een betere doorbloeding in het been, dat betekent:

• Meer wandelen

Wandelen zorgt ervoor dat de bloedstroom door de kleinere vaten toeneemt. Geleidelijk ontstaan er ‘sluiproutes’ die het bloed om de vernauwde vaten heen leiden. Op deze manier worden uw benen weer beter van bloed voorzien.

Wandeloefeningen doet u zo:

Wandel net zo lang totdat u klachten krijgt en loop dan nog 10 stappen door. Wees niet bang voor pijn. Pijn is niet prettig, maar het kan geen kwaad. Rust uit totdat de klachten verdwenen zijn.

Herhaal deze oefening nog enkele malen, gedurende 15 tot 30 minuten.
Het is belangrijk dat u deze wandeloefeningen minimaal 3 keer per week doet, maar het liefst iedere dag. U gaat hier minstens 6 maanden mee door.

U zult na enige weken tot maanden merken dat u steeds wat verder kunt lopen. Ook als het niet meer lukt om nog wat verder te wandelen, moet u dagelijks blijven wandelen. Zo voorkomt u dat de klachten weer erger worden. Geef het wandelen een vaste plaats in uw leven.

• Gezonde voeding

Eet gezond met weinig verzadigd vet. Verzadigd vet verhoogt het cholesterolgehalte in uw bloed. Een verhoogd cholesterolgehalte draagt bij aan het ontstaan van slagaderverkalking, waarbij de slagaders steeds nauwer worden. Cholesteroldeeltjes en andere vetachtige stoffen blijven kleven op beschadigde plekken in de wanden van slagaders. Er ontstaat een verdikking, een zogenaamde plaque. Langs een plaque kan minder bloed stromen.

Op de website van het voedingscentrum kunt informatie vinden over gezond eten met weinig  verzadigde vetten.

• Stoppen met roken

Door roken vernauwen de bloedvaten en ontstaat er slagaderverkalking. Mocht u moeite hebben om te stoppen met roken, dan kan de huisarts u hierbij begeleiden.
Om te bevestigen of uit te sluiten of er sprake is van etalagebenen, zal de huisarts een enkel/arm index bij u afnemen. Hierdoor weet u dat het geïndiceerd is om door de pijn heen te lopen.

Gespecialiseerde fysiotherapeuten Willemijn van Riet en Bas Golverdingen van Fysiotherapie Passewaaij, De Kranshof, De Gravin zijn aangesloten bij het landelijk Chronisch ZorgNet. Zij kunnen u begeleiden in de revalidatie bij ‘etalagebenen’. De vergoeding komt uit de basisverzekering, mits u een verwijzing heeft van uw huisarts. Dit gaat eerst ten koste van het eigen risico.

Wilt u een afspraak maken, klik dan hier.

Neurorevalidatie

 

 

Fysiotherapie bij Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH)

Niet aangeboren hersenletsel betreft neurologische aandoeningen die in de loop van het leven kunnen ontstaan. Bij neurologische aandoeningen zijn er problemen aan het zenuwstelsel. Het zenuwstelsel bestaat uit de hersenen, het ruggenmerg en de zenuwen. Een neurologische aandoening kan zich uiten in verschillende ziekteverschijnselen, dit is afhankelijk van de plaats waar het zenuwstelsel is beschadigd.

Wat zijn Centraal Neurologische Aandoeningen (CNA)?

Bij centraal neurologische aandoening (CNA) is er een aandoening in het centraal zenuwstelsel, dit bestaat uit de hersenen en het ruggenmerg. De aandoeningen kunnen bijvoorbeeld een hersenbloeding of een herseninfarct (CVA), Multiple Sclerose (MS), Parkinson, dementie of centraal hersenletsel na een ongeval zijn en kan zich uiten in verschillende ziekteverschijnselen.

De zichtbare en niet-zichtbare gevolgen van een CNA zijn divers en kunnen het leven van een patiënt en zijn/haar partner ernstig beïnvloeden. Patiënten kunnen te maken krijgen met klachten bij:

 • Het denken (geheugen, aandacht, concentratie, problemen met plannen en organiseren)
 • Het voelen
 • Het gedrag (karakterverandering) en/of de stemming
 • Het bewegen (aan- en uitkleden, boodschappen doen, lopen etc.)
 • De taal

Doel van Neurorevalidatie

Neurorevalidatie is erop gericht mensen met een neurologische aandoening weer zo goed en zelfstandig mogelijk in hun eigen omgeving en de maatschappij te laten functioneren. Er wordt uitgegaan van de hulpvraag en doelen van de cliënt op de gebieden wonen, werk, sport en vrije tijd. Een voorbeeld van een hulpvraag zou kunnen zijn: ‘het verbeteren van het uithoudingsvermogen, zodat iemand weer naar de supermarkt kan wandelen’. Of ‘Het leren lopen met een hulpmiddel, zodat iemand weer veilig in huis kan bewegen’.

In de basis richt neurorevalidatie zich op de volgende punten:

 • Het herleren van functies en vaardigheden waarin herstel mogelijk is, zoals bijvoorbeeld bij een beroerte (CVA) of traumatisch hersenletsel (door ongeval).
 • Het leren behouden van functies, vaardigheden, kracht en conditie waarin herstel niet mogelijk is. Dit geldt bijvoorbeeld bij progressieve ziektebeelden als de ziekte van Parkinson, ALS, MS en dementie of in de chronische fase na een CVA.
 • Het leren toepassen van de geleerde functies en vaardigheden.

Omdat de problemen complex en uiteenlopend van aard zijn, is een specialistische aanpak belangrijk. Er wordt daarom een individueel, op de cliënt gericht, zorgplan en behandeling opgesteld. Afhankelijk van de hulpvraag kan de behandeling/therapie aan huis of in de praktijk worden gegeven.

Gespecialiseerd fysiotherapeut Anniek Landheer heeft een ruime ervaring met Niet Aangeboren Hersenletsel en Centraal Neurologsiche aandoeningen. Zij kan u helpen tijdens de neurorevalidatie.

Indien nodig werkt zij samen met andere zorgverleners, zoals een ergotherapeut of de neuroloog.

Wilt u een afspraak maken? Klik dan hier

Twee jubilarissen!

 

Wij feliciteren Juliëtte van Gompel met haar 20-jarig jubileum en Anja van Wichen met haar 12,5-jarig jubileum bij onze praktijk.

Als team zijn wij erg trots op deze collegiale, betrouwbare en zeer deskundige collega’s en danken beide voor hun tomeloze inzet!

 

Team Fysiotherapie Passewaaij, De Kranshof en de Gravin