Bij artrose is er sprake van pijn en stijfheid van de gewrichten. Gewrichten waarin artrose veel voorkomt zijn hand, heup en knie. Het gewricht beweegt minder goed, het kraakbeen in het gewricht wordt dunner, het bot rondom het gewricht verandert en soms ontstaat er een ontsteking in het gewricht. Artrose in de knie en heup kent verschillende gradaties. Veel mensen denken dat er sprake is van slijtage en dat hier niets aan te doen is, maar dat is niet waar!
Wat moet je doen bij artrose?
Vaak is het moeilijk om op gang te komen na rust. Veel mensen gaan minder bewegen als ze artrose hebben omdat het gewricht pijnlijk en stijf is. Maar bewegen is heel belangrijk bij artrose. Sterke spieren geven het gewricht meer stevigheid waardoor het gewricht minder belast wordt en minder pijn doet. Te veel bewegen of te zwaar belasten, waardoor het gewricht te veel belast wordt, is niet goed. Ook gewichtsvermindering kan helpen.
Wat is de behandeling bij artrose?
Artrose is niet te genezen maar er zijn wel veel manieren om de klachten te verminderen:
Stap 1: voorlichting, leefstijladviezen en medicijnen zoals paracetamol.
Stap 2: verwijzing naar een fysiotherapeut en/of diëtist en medicijnen die de pijn en eventuele ontsteking remmen.
Stap 3: specialistische zorg, bijvoorbeeld injectie in de knie of pijnbehandeling.
Als bovenstaande zaken niet helpen kan er een indicatie zijn voor een operatie om het gewricht te vervangen.
Wat kan de fysiotherapeut voor u doen?
De fysiotherapeut doet eerst een intake. Hij vraagt waar u pijn hebt en met welke activiteiten (bijvoorbeeld lopen, traplopen of hurken) u moeite hebt. Daarna volgt er een lichamelijk onderzoek waarbij wordt gekeken naar de beweging in het gewricht, naar de kracht, de stabiliteit en (bij heup en knie) naar het lopen.
Samen met u wordt het doel van de behandeling (bijvoorbeeld traplopen zonder pijn of een uur kunnen wandelen) bepaald. De behandeling bestaat uit het uitleggen wat artrose is en wat u er zelf aan kunt doen. Verder krijgt u beweegadviezen, leefstijladviezen en oefeningen die passen bij uw situatie en behandeldoel.
Na 3 maanden wordt er gekeken of het behandeldoel is behaald. Indien nodig overlegt de fysiotherapeut met de huisarts of andere zorgverleners.
Wordt fysiotherapie vergoed?
Fysiotherapie wordt vergoed uit de aanvullende verzekering. Bij heup- en knie-artrose wordt fysiotherapie 12 keer vergoed vanuit de basisverzekering. Dit gaat ten koste van het eigen risico.
Heb ik een verwijzing nodig?
Voor fysiotherapie uit de aanvullende verzekering hebt u geen verwijzing nodig. Voor fysiotherapie bij artrose van heup en knie hebt u bij enkele verzekeraars wel een verwijzing nodig. U kunt informeren bij uw zorgverzekeraar.
Fysiotherapie De Gravin, De Kranshof, Passewaaij
Onze fysiotherapeuten hebben ruime ervaring met deze en andere behandelingen. Maak eenvoudig een afspraak met ons. Meer weten over onze diensten en de praktijk van Fysiotherapie De Gravin, De Kranshof en Passewaaij? Neem een kijkje op onze website: https://www.fysiotherapiepassewaaij.nl.