Heupartrose

De billen bestaan uit drie verschillende spieren die het bekken en de heup stabiliseren, maar ze zorgen er ook voor dat de heupen kunnen bewegen. Pijn aan de bil wordt vaak diep in de bil gevoeld en ontstaat vaak geleidelijk. Soms ontstaat het acuut of “schiet” het erin doordat men zich bijvoorbeeld verstapt of een verkeerde beweging maakt.

Mogelijke oorzaak
In de meeste gevallen wordt bilpijn veroorzaakt door een te hoge spanning van de bilspieren en de heupspieren. De gespannen spieren kunnen spierknopen (triggerpoints) bevatten die uitstraling naar de rug of helemaal tot in het onderbeen geven. Mogelijke oorzaken zijn onder andere éénzijdige houding en overbelasting in het bewegen. De overbelasting kan worden versterkt door stoornissen in de bewegingsketen; bewegingen in de enkel, knie, heup en rug of door bijvoorbeeld te veel of te snelle voetkanteling (pronatie).

Bilpijn kan ook uitstralende pijn zijn vanuit de lage rug, het heupgewricht en het bekkengebied. Denk bijvoorbeeld aan artrose van de heup, wat naast liespijn ook pijn in de bil kan veroorzaken. Maar ook een beperkte bewegelijkheid van de heup, de lage rug of een disbalans in stabiliteit kan pijn in de bil veroorzaken. Er zijn dus meerdere oorzaken die tot pijn in de bil kunnen leiden!

Wat kunt u eraan doen?
Om spanning van de bilspier te verminderen is rekken belangrijk, maar ook oefeningen om de mobiliteit van de heup en de rug te verbeteren. Mocht de oorzaak liggen in een tekort aan stabiliteit en kracht van de heup en rugspieren, dan zijn hier specifieke oefeningen voor. Een voetkanteling kan vaak het beste worden opgevangen door een VSO (sport)steunzool. Deze kan de stoornis beïnvloeden waardoor de belasting op de bil- en heupspieren afneemt.

Heeft u bilpijn en wilt u weten waar de mogelijke oorzaak ligt om van de klachten af te komen? Dan staan het team van Fysiotherapie Passewaaij, De Gravin & De Kranshof en VSO-Tiel voor u klaar! Onze fysiotherapeuten hebben ruime ervaring met deze en andere behandelingen. Wilt u een afspraak maken? Klik dan op deze link.