Voor vrouwen die langer dan 6 weken geleden bevallen zijn is er de mogelijkheid om online een vragenlijst in te vullen. Zo kunnen ze zien of het zinvol is een afspraak met een bekkenbodemfysiotherapeut te maken. Dit kan op www.bekkenbodemcheck.nl
Wat is het doel van de bekkenbodemcheck?
Door de vragenlijst in te vullen komen vrouwen te weten of ze meer kans hebben op bekken(bodem) klachten in de toekomst zoals urine- en ontlastingsverlies, verzakking en/of bekkenpijn. Verder krijgen vrouwen advies wat ze zelf kunnen doen om snel te herstellen op www.bekkenfysiotherapie.nl.
Voor wie is de bekkenbodemcheck na de bevalling?
Voor vrouwen in de periode tussen 6 weken en 9 maanden na de bevalling.
Voor wie is de bekkenbodemcheck na de bevalling niet?
Voor vrouwen die direct na de bevalling of binnen 6 weken ernstige klachten ervaren in de bekken(bodem)regio of vrouwen met een totaalruptuur als gevolg van de bevalling. Het advies is om dan meteen een afspraak met een geregistreerd bekkenfysiotherapeut te maken.
Wat houdt de bekkenbodemcheck in?
De vragenlijst wordt ingevuld om na te gaan of vrouwen klachten hebben in en rond het bekken of dat ze kans hebben om deze later te krijgen.
Er wordt gekeken naar 5 aandachtsgebieden:
- – Urine verlies
- – Verlies van ontlasting of windjes
- – Verzakkingsklachten
- – Pijnklachten rond bekken en bekkenbodem
- – De beperkingen in het dagelijks leven door bovengenoemde klachten
Na het invullen van de lijst volgt een gericht advies:
- Groen: de vrouw heeft geen klachten en een laag risico op klachten. Deze vrouw krijgt via de website algemene informatiefolders aangeboden.
- Oranje: de vrouw heeft geen klachten maar wel een verhoogd risico op klachten. De vrouw krijgt het advies om een afspraak voor een eenmalig consult te maken bij een geregistreerd bekkenfysiotherapeut. De bekkenfysiotherapeut kan de vrouw informeren over wat ze kan doen om de kans op klachten in de toekomst te voorkomen of te verminderen en kan vragen van de vrouw beantwoorden.
- Rood: de vrouw heeft klachten en krijgt het advies om een afspraak te maken met een geregistreerd bekkenfysiotherapeut voor onderzoek en behandeling. De behandeling kan bestaan uit uitleg, adviezen voor toilethouding, leefstijladviezen, bekken- en bekkenbodemoefeningen en trainingsadviezen.
Code
De vrouw krijgt naast het advies ook een unieke code, die zij opschrijft en meeneemt naar de geregistreerd bekkenfysiotherapeut.
Ineke van ’t Klooster is geregistreerd bekkenfysiotherapeut. Heeft u klachten en wilt een afspraak met haar maken, klik dan hier.