Gespecialiseerde fysiotherapeuten Willemijn van Riet en Bas Golverdingen van Fysiotherapie Passewaaij, De Kranshof, De Gravin zijn aangesloten bij het landelijk  Chronisch ZorgNet (voorheen ClaudicatioNet).

Bij veel chronische aandoeningen speelt leefstijl een belangrijke rol. De begeleiding/leefstijlaanpak die wordt gehanteerd bij mensen met ‘etalagebenen’ blijkt heel effectief. Die leefstijlaanpak wordt ook ingezet bij COPD en hartrevalidatie. Mensen met etalagebenen (ook wel perifeer arterieel vaatlijden of claudicatio intermittens genoemd) hebben slagaderverkalking. Dat geeft veel pijnklachten bij het lopen en een groot risico op een hartinfarct. Deze patiënten werden 10 jaar geleden vrijwel altijd gedotterd of ze kregen een bypassoperatie. Nu gebeurt dat nog maar zelden. Looptherapie en leefstijlbegeleiding van gespecialiseerde fysiotherapeuten die getraind zijn in leefstijl, motivatie en gedragsverandering heeft aantoonbaar meer en langduriger effect voor deze patiënten. Ze kunnen een langere afstand pijnvrij lopen en bij bijna 90 procent van de mensen is na vijf jaar nog geen medische ingreep nodig. Door de aanpassing van leefstijl voelen mensen zich vaak ook mentaal beter.

De gespecialiseerde fysiotherapeuten weten niet alleen veel over bewegen en de specifieke aandoening, maar ook over hoe je mensen kunt motiveren om gedrag en leefstijl te veranderen. Dat is belangrijk want weinig bewegen, roken, ongezond eten en stress spelen een grote rol bij het ontstaan van etalagebenen. Dit geldt ook voor hartpatiënten en COPD-patiënten. Lukt het om gezonder te leven en meer te bewegen, dan nemen de klachten af en de kwaliteit van leven toe.

Huisartsen, medisch specialisten en patiënten kunnen via Chronisch ZorgNet eenvoudig zien welke fysiotherapeuten in de buurt gespecialiseerd zijn in deze aandoeningen en kunnen direct een afspraak maken.

Gespecialiseerde fysiotherapeuten Bas Golverdingen en Willemijn van Riet-Rest zijn aangesloten bij het Chronisch ZorgNet en staan voor u klaar om u te begeleiden naar een gezondere leefstijl.