Willeke Peters

Er wordt vaak gesproken over “verkeerd ademhalen”, maar vaak ligt dit toch anders. Ademhalen gaat voor een groot deel automatisch, slechts een klein deel is beïnvloedbaar. We kunnen onze adem inhouden, maar als dit te lang duurt, grijpt de ademhaling in door een flinke hap lucht te nemen.

Maar hoe komt het dan dat er zoveel mensen verkeerd ademhalen? Als de ademhaling niet goed gaat, voelt men zich kortademig of benauwd. Er kunnen echter nog  andere klachten ontstaan, zoals pijn op de borst, duizeligheid, tintelingen in de armen of een opgeblazen gevoel. Een verkeerde ademhaling is vaak het gevolg van stress (de ademhaling gaat te snel), maar het kan ook ontstaan na een operatie of ziekte (de ademhaling is niet diep of krachtig genoeg). Als stress de oorzaak is, zal men vaak aan een simpele ademhalingsoefening niet voldoende hebben. Er zal dan ook wat aan de stress zelf gedaan moeten worden. Na een operatie of ziekte is juist de opbouw van de conditie belangrijk.

Door ademhalingsoefeningen gaat u meer op uw adem letten, waardoor de ademhaling in eerste instantie sneller gaat. Dit kan een vervelend gevoel of duizeligheid opleveren. Als dit niet snel verdwijnt, kunt u beter eerst starten met ontspanningsoefeningen.

Een simpele oefening die u kunt toepassen is rustig door de neus in- en door de mond uitademen. De uitademing is dan langer dan de inademing. Let er wel op dat u gewoon en niet dieper ademhaalt. Leg uw handen op uw buik zodat de ademhaling daarnaartoe gaat. Als u de adem niet in de buik kunt voelen, mogen de handen ook iets hoger worden gelegd.

De 4-7-8 oefening is een reset oefening; 4 tellen inademen – 7 tellen vasthouden- 8 tellen uitademen. Deze oefening mag maximaal 2x achter elkaar worden uitgevoerd, daarna moet de adem weer zijn eigen ritme volgen. Deze oefening is goed bruikbaar bij een plotseling benauwd gevoel of bij stress.

Heeft u hulp nodig bij ademhalingsproblemen? Onze psychosomatische fysiotherapeut  Willeke Peters  kan u helpen om de ademhaling weer onder controle te krijgen. Zij is een expert in adem- en ontspanningsoefeningen en heeft veel ervaring in het behandelen van stress gerelateerde klachten.