Dry needling

Veel mensen hebben er ondertussen wel eens over gehoord bij de fysiotherapeut of acupuncturist, maar wat is dry needling nu precies en wanneer wordt het als behandeling ingezet?

Triggerpoints

Dry needling is één van de behandelmethodes voor triggerpoints. Triggerpoints zijn harde hypergevoelige knopen in de spier, waardoor de spier niet meer kan ontspannen en in een benarde situatie komt. Het lichaam heeft moeite met de doorbloeding rond de desbetreffende spier, waardoor er niet voldoende voedingstoffen worden aangevoerd, maar ook afvalstoffen worden onvoldoende afgevoerd. Deze afvalstoffen beschadigen de spier en zorgen er o.a. voor dat het gebied veel gevoeliger wordt voor pijn. Men denkt dat triggerpoints voor veel lichamelijke klachten kunnen zorgen zoals pijn, spierzwakte, hoofdpijn en nog vele anderen klachten.

Hoe werkt dry needling?

Wat het werkingsmechanisme is van dry needling weten we nog niet precies, maar uit onderzoek blijkt dat het naaldje ervoor zorgt dat de spier heel kort samentrekt en zich daarna weer kan ontspannen. Ook denkt men dat de spieren worden aangezet om het gebied rond de triggerpoint te herstellen. Dit gebeurt doordat bepaalde cellen naar het gebied worden gestuurd die nieuwe spiercellen aanmaken. Na de behandeling kan de spier zwaar en vermoeid zijn en kan er hevige spierpijn ontstaan, die vaak binnen 1 à 2 dagen weer wegtrekt.

Dry needling de behandeling

Regelmatig worden mensen zenuwachtig als ze het woord ‘naald’ horen, maar deze behandeling wordt juist vaak als minder pijnlijk ervaren dan een massagebehandeling. De naaldjes die worden gebruikt zijn heel dun, waardoor u ze bijna niet voelt. Het prikken duurt maar kort en de naald wordt dan meteen weer verwijderd en weggegooid. Na het prikken wordt de spier nog gemasseerd en krijgt u rekoefeningen mee naar huis om thuis de spierspanning verder te verlagen. De resultaten zijn vaak al direct merkbaar, maar in de loop van de week zult u merken dat de pijnklachten afnemen en de mobiliteit toeneemt.

Heeft u pijnklachten en wilt u weten of een dry needling behandeling voor u werkt? Maak dan een afspraak via ons contactformulier of bel naar 0344-610579.