Wandelt u niet graag omdat u na enige tijd wandelen klachten krijgt? Klachten als pijn, krampen, een doof of moe gevoel in de voet, de kuit of de bil, die toenemen als u doorloopt. Door even stil te staan verdwijnen de klachten weer en als u weer verder loopt spelen de klachten helaas weer op. Omdat mensen vaak even voor een winkelruit staan tot de pijn minder is, noemen we dit ‘etalagebenen’. De medische naam voor etalagebenen is claudicatio intermittens.

Wat zijn “etalagebenen”?
Etalagebenen is een vaataandoening waarbij de slagader in het been is vernauwd. Slagaders zijn bloedvaten die zuurstofrijk bloed vervoeren. Tijdens het lopen hebben de beenspieren extra zuurstof nodig. De slagaders brengen het zuurstofrijke bloed naar uw been. Wanneer u een eindje gaat lopen, krijgen de beenspieren te weinig zuurstof door de nauwe slagaders. Daardoor krijgt u pijn in uw been. Als u dan even stilstaat komen de spieren tot rust. De bloedstroom kan dan zuurstof aanvullen waardoor de pijn verdwijnt.

Wat zijn de symptomen van “etalagebenen”?
Naast bovengenoemde klachten als pijn, kramp of een doof of moe gevoel tijdens lopen, kunt u ook een koud gevoel in uw voet hebben.
Sneller lopen of een helling oplopen is extra inspannend. U krijgt dan sneller klachten. In een koude omgeving krijgt u ook eerder klachten. Dat komt omdat bij kou de bloedvaten vernauwen. Soms kan na verloop van tijd ook ’s nachts pijn in een been optreden. Sommige mensen hebben meer last tijdens het fietsen, dit is voornamelijk als de slagader in het bovenbeen is vernauwd.

Hoe kunt u de klachten bij “etalagebenen” verminderen?
De belangrijkste maatregel is zorgen voor een betere doorbloeding in het been. Dat betekent:

Meer wandelen
Wandelen zorgt ervoor dat de bloedstroom door de kleinere vaten toeneemt. Geleidelijk ontstaan er ‘sluiproutes’ die het bloed om de vernauwde vaten heen leiden. Op deze manier worden uw benen weer beter van bloed voorzien.

Wandeloefeningen doet u zo:
Wandel net zo lang totdat u klachten krijgt en loop dan nog 10 stappen door. Wees niet bang voor pijn. Pijn is niet prettig, maar kan geen kwaad. Rust uit totdat de klachten verdwenen zijn. Herhaal deze oefening nog enkele malen, gedurende 15 tot 30 minuten. Het is belangrijk dat u deze wandeloefeningen minimaal 3 keer per week doet en het liefst iedere dag. U gaat hier minstens 6 maanden mee door. U zult na enige weken tot maanden merken dat u steeds wat verder kunt lopen. Ook als het niet meer lukt om nóg wat verder te wandelen, moet u dagelijks blijven wandelen. Zo voorkomt u dat de klachten weer erger worden. Geef het wandelen een vaste plaats in uw leven.

Gezonde voeding
Eet gezond met weinig verzadigd vet. Verzadigd vet verhoogt het cholesterolgehalte in uw bloed. Een verhoogd cholesterolgehalte draagt bij aan het ontstaan van slagaderverkalking, waarbij de slagaders steeds nauwer worden. Cholesteroldeeltjes en andere vetachtige stoffen blijven kleven op beschadigde plekken in de wanden van slagaders. Er ontstaat een verdikking, een zogenaamde plaque. Langs een plaque kan minder bloed stromen. Op de website Verzadigd vet | Voedingscentrum  van het voedingscentrum kunt informatie vinden over gezond eten met weinig verzadigde vetten.

Stoppen met roken
Door roken vernauwen de bloedvaten en ontstaat er slagaderverkalking. Mocht u moeite hebben om te stoppen met roken, dan kan de huisarts u hierbij begeleiden.

Om te bevestigen of uit te sluiten of er sprake is van etalagebenen, zal de huisarts een enkel/arm index bij u afnemen. Hierdoor weet u dat het geïndiceerd is om door de pijn heen te lopen.

Gespecialiseerde fysiotherapeuten Willemijn van Riet en Bas Golverdingen van Fysiotherapie Passewaaij, De Kranshof, De Gravin zijn aangesloten bij het landelijk Chronisch ZorgNet. Zij kunnen u begeleiden in de revalidatie bij ‘etalagebenen’. De vergoeding komt uit de basisverzekering, mits u een verwijzing heeft van uw huisarts of specialist. Dit gaat eerst ten koste van het eigen risico.

Neem gerust contact met ons op als u vragen heeft of een afspraak met ons wilt maken.