Als men denkt aan fysiotherapie, denkt men vaak aan het masseren van een pijnlijke plek, mobilisatie van bijvoorbeeld de schouder of aan oefeningen voor het verbeteren van de klachten. Daarnaast legt de fysiotherapeut u uit wat voor klacht u heeft en geeft u adviezen over wat u er zelf aan kunt doen. Toch is het vaak moeilijk om zelf controle te krijgen over uw klachten. Dit kan komen doordat u te weinig tijd of motivatie heeft om te oefenen. Het kan echter ook zijn dat u bang bent dat er iets kapot gaat en u daarom niet durft te bewegen of dat u moeilijk kunt accepteren dat uw klachten niet helemaal over gaan. De fysiotherapeut kan u in deze gevallen helpen bij het zelf managen van uw klachten.

Wat is zelfmanagement?

Zelfmanagement betekent dat u als patiënt weer de regie over uw leven en/of klachten krijgt. Samen met de fysiotherapeut bepaalt u hoe u behandeld wilt worden. De positieve effecten van zelfmanagement zijn onder andere: zelf meer beslissingen kunnen en durven nemen, uw zelfvertrouwen vergroten, het verbeteren van uw levenskwaliteit. Hierdoor kunt u weer deelnemen aan de maatschappij, zoals u dat wilt!

Wat is de rol van de fysiotherapeut?

De fysiotherapeut onderzoekt samen met u de factoren/oorzaken die zelfmanagement kunnen belemmeren of bevorderen. Denk bijvoorbeeld aan kennis over de klachten, acceptatie van de klacht en motivatie om bijvoorbeeld meer te gaan bewegen. Nadien zal de fysiotherapeut samen met u doelen afspreken en adviezen geven. Hierdoor leert u om zelf controle te krijgen over uw situatie.Tijdens dit proces wordt u begeleid door de fysiotherapeut.

U leert om te gaan met uw klachten waardoor u langer zelfstandig blijft! Wilt u meer controle over uw klachten, aandoening en/of situatie? De fysiotherapeuten van Fysiotherapie Passewaaij, De Gravin & De Kranshof staan voor u klaar! Voor het maken van een afspraak, klik dan hier.