Wat is eigenlijk het verschil tussen manuele therapie en fysiotherapie? Wanneer kies ik dan voor een manueel therapeut?

Manuele therapie
Manuele therapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie. Een manueel therapeut heeft na het volgen van de opleiding tot fysiotherapeut een 3-jarige master opleiding gevolgd. Een Master Manueel Therapeut (MMT) heeft meer kennis op het gebied van onderzoek en het stellen van een diagnose bij rug-, nek- en gewrichtsklachten. De manueel therapeut beschikt over extra behandelmogelijkheden in vergelijking met een fysiotherapeut. De wervelkolom krijgt daarbij extra aandacht. De manueel therapeut werkt zoveel mogelijk via wetenschappelijk bewezen methodes. Dit zorgt ervoor dat de gegeven zorg van hoge kwaliteit is en blijft. De manueel therapeut is in staat de oorsprong van pijn of een probleem in het bewegen op te sporen. Verder kijkt de manueel therapeut naar de invloed van stress en omgevingsfactoren op uw klacht. Hierdoor kan de manueel therapeut complexere klachten behandelen. Hij of zij helpt u om weer gezond en pijnvrij te kunnen functioneren.

Fysiotherapie
De fysiotherapeut heeft een 4-jarige Hbo-opleiding gevolgd. De fysiotherapeut is daarmee een basis specialist op het gebied van bewegen. De fysiotherapeut biedt ondersteuning op maat, zodat u zo goed mogelijk en pijnvrij kunt bewegen. De fysiotherapeut behandelt veel verschillende klachten zoals COPD, artrose, post-COVID, sportblessures etc. De fysiotherapeut behandelt de wat minder complexe klachten van de rug, nek en gewrichten.

De behandeling van de Manueel therapeut
De behandeling richt zich op de factoren die het herstel belemmeren. Vaak kan uitleg al helpen. Het begrijpen waarom het lichaam protesteert geeft u rust en helpt u om weer regie te krijgen, zodat u weet wat u zelf aan uw klacht kunt doen. Het kan zijn dat een deel van het lichaam niet goed meebeweegt, dan heeft de manuele therapie speciale technieken waarmee de gewrichten weer beter gaan bewegen. Onder andere door manipulaties, in de volksmond ook wel “kraken” genoemd. Daarna is de pijn meestal minder en ontspannen de spieren waardoor zelf bewegen en oefenen een stuk beter lukt.

In het team van Fysiotherapie Passewaaij, De Gravin & De Kranshof zijn er drie manuele therapeuten werkzaam. De specialisaties van onze manueel therapeuten zijn onder andere:

– Nek en schouder-/armklachten
– Hoge en lage rugklachten
– Hoofdpijnklachten
– Duizeligheidsklachten
– Heupklachten

Mocht u klachten hebben en behandeld willen worden door één van onze manueel therapeuten, neem dan contact met ons op.