Afgelopen jaarwisseling was het helaas niet mogelijk om van het mooie vuurwerk te genieten. Wel was het veel rustiger voor onze oren. Vuurwerk is natuurlijk best mooi als het in de lucht mooie vormen en kleuren laat zien, maar het nadeel is dat het omhoog schieten gepaard gaat met flinke knallen en hoge fluittonen. Tijdens oud en nieuw hebben we allemaal wel eens last gehad van piepende oren van al dat geknal. Gelukkig is dat bij de meeste mensen de volgende dag weer over.

Tinnitus of ook wel oorsuizen
Helaas hebben veel mensen het gehele hele jaar door last van piepende en fluitende oren. Dit noemen we tinnitus of oorsuizen. Bij de één is dit licht op de achtergrond aanwezig, bij de ander is dit geluid allesoverheersend. Dit geluid kan zo erg zijn dat de dagelijkse werkzaamheden of huishoudelijke activiteiten maar moeilijk kunnen worden volgehouden.

Wat kunt u zelf doen bij tinnitus/oorsuizen?
Bij tinnitus is het belangrijk ervoor te zorgen dat er minder spanning op de kaak- en nekspieren komt. Dit kunt u bereiken door er goed op te letten dat u de kiezen overdag niet op elkaar zet en eventueel de kaakspieren te masseren. Ook het regelmatig bewegen van het kaakgewricht, de nek en de schouders kan zorgen voor ontspanning in dit gebied. Dit alles kan zorgen voor minder tinnitus klachten.

Behandeling orofaciaal fysiotherapie
Lang werd gedacht dat men niets aan tinnitus kon doen en dat men ermee moest leren leven. Bij veel mensen met tinnitus klachten is er veel spierspanning rond het hoofd/hals en kaken aanwezig. Als de spieren van de nek- en kaakgewrichten losser kunnen worden gemaakt en kunnen ontspannen, dan zien we bij veel mensen een sterke vermindering van hun tinnitus klachten.

Gespecialiseerd  orofaciaal fysiotherapeut John Peerdeman  is o.a. gespecialiseerd in de behandeling van mensen met klachten als hoofdpijn, duizeligheid, kaakpijn en dus ook tinnitus. Mocht u last hebben van tinnitus klachten, dan kunt u een afspraak maken om te onderzoeken of we in uw specifieke geval iets voor u kunnen betekenen.

Voorkomen is beter dan genezen, bescherm je oren bij harde geluiden!