Rompstabiliteit wordt ook wel core stability genoemd. Mogelijk heeft u bij klachten aan bijvoorbeeld rug, been of enkel het advies gekregen om uw core te trainen. Maar wat is core stability nu precies en hoe kunt u dat het beste trainen?

Wat is core stability?
De core is het centrum van ons lichaam en dient de romp te stabiliseren terwijl de armen en benen bewegen tijdens functionele bewegingen. De core bestaat uit:

1. Spieren die de heupen en bekken stabiliseren;
2. Het systeem van spieren waaruit de romp bestaat (aan de voorkant, zijkanten en achterkant);
3. Spieren die de schouders stabiliseren.

De functie van de core is het beschermen van de wervelkolom tegen overmatige belasting en het overbrengen van kracht van het onderlichaam naar het bovenlichaam en vice versa.

Het hebben van een sterke, stabiele core helpt ons blessures te voorkomen en stelt ons in staat om op ons best te presteren. Door een goede rompstabiliteit hebben sporters een betere controle over hun beweging, kunnen ze sneller reageren en efficiënter bewegen tijdens rennen, springen, gooien, voorwerpen optillen en kracht overbrengen door ons lichaam etc. We doen dit wanneer alle spieren in onze heupen, romp en schouders samenwerken.

Training van de core stability
Oefeningen om de core te stabiliseren; Start met het aanspannen van de dwarse buikspier, de “transversus abdominus”. Dit doet u door de navel licht in te trekken richting de wervelkolom. Het is belangrijk dat u gewoon kunt doorademen. Dit houdt u 10 x 20sec vast en tussentijds ontspant u de buikspier.

Andere oefeningen zijn:

o Planken op de ellebogen en knieën of de tenen;
o Superman; op handen en knieën staan waarbij één arm en één been uit wordt gestoken.
o Bruggetje maken; op de rug liggen en de billen van de grond af omhoog tillen.

Meer oefeningen kunt u hier vinden.

Indien uw klachten niet vanzelf herstellen staat het team van Fysiotherapie Passewaaij, De Gravin & De Kranshof voor u klaar! Onze fysiotherapeuten hebben ruime ervaring met deze en andere behandelingen. Wilt u een afspraak maken klik dan hier.