We weten het eigenlijk al: zorgen, piekeren of een aangrijpende gebeurtenis kan leiden tot lichamelijke klachten en dit is geen inbeelding of aanstellerij. Hoe zit dit nou precies en hoe kan een psychosomatisch fysiotherapeut u hiermee helpen?

Vroeger hadden we met name te maken met overlevingsstress. Er was een gevaar in de vorm van een struikrover of een gevaarlijk dier en ons lichaam werd klaargemaakt om hierop te reageren. Dus vechten of vluchten. Deze reactie gaat snel en automatisch: we hoeven niet te bedenken wat we allemaal moeten doen. Het hart gaat sneller kloppen, de ademhaling gaat sneller en/of dieper, de spieren worden aangespannen, de maag en darmen worden stilgelegd of gooien de overtollige ballast eruit en we worden super alert. Dit allemaal om snel te kunnen lopen en ons leven te redden. Als het gevaar geweken is, herstelt het lichaam zich weer en gaan we weer gewoon verder.

In de huidige tijd hebben we veel minder met overlevingsstress, maar meer met zorgen en piekeren te maken. Dagelijkse zorgen prikkelen ons emotionele brein en geven een vergelijkbare reactie als overlevingsstress. Bij veel dagelijkse zorgen is er geen tijd voor herstel en blijven we in de actiestand. Als we langdurig in de actiestand blijven, ontregelt ons emotionele brein en ontstaan er klachten zoals chronische pijn, vermoeidheid, prikkelbaarheid, angst, depressie, verminderde concentratie, hyperventilatie en gespannenheid. In de coronatijd is er veel veranderd: vaste ritmes veranderden door thuiswerken en kinderen die niet naar school mochten. Zorgen om werk en inkomen, zorgen over eigen gezondheid of die van je naasten ect. Er wordt veel van ons gevraagd, soms teveel. Eén probleem kunnen we wel aan, maar als de zorgen gaan stapelen wordt het steeds moeilijker om tussendoor te herstellen en komen er klachten.

De psychosomatisch fysiotherapeut https://www.fysiotherapiepassewaaij.nl/specialisaties/psychosomatische-fysiotherapie/ helpt bij het herstellen van de actiestand naar de neutrale stand. Dit gebeurt door te kijken naar de wisselwerking tussen denken-voelen-doen:

Denken: herkaderen van negatieve gedachten en anti pieker oefeningen.
Voelen: leren bewust te voelen naar het lichaam en zijn reacties. Ook voelen naar hoe gedachten invloed hebben op het lichaam of wanneer je aan je grens zit en moet stoppen.
Doen: ontspanningsoefeningen of juist meer bewegen.

We hebben hier te maken met zorg op maat. Er wordt niet alleen gekeken naar wat de klacht is, maar veel meer hoe is die persoon en hoe kan die geholpen worden. Dit past binnen de visie
‘Persoonlijk Beter’ https://www.fysiotherapiepassewaaij.nl/team/ van Team Fysiotherapie Passewaaij, De Kranshof en De Gravin.

Gespecialiseerd psychosomatisch fysiotherapeut Willeke Peters en fysiotherapeut Anniek Landheer hebben ruime ervaring met psychosomatische klachten. Zij kunnen u helpen om meer controle te krijgen over uw klacht! Voor meer informatie over deze therapeuten, klik op  Willeke Peters of Anniek Landheer. Wilt u een afspraak maken met één van beide fysiotherapeuten, bel 0344-610579 of vul het contactformulier in op onze website https://www.fysiotherapiepassewaaij.nl/contact/