Voet en loopanalyse - VSO Tiel - Fysiotherapie Passewaaij

 

Als u overweegt over te gaan tot de aanschaf van (sport)steunzolen roept dit mogelijk wat vragen bij u op. Worden door het dragen van (sport)steunzolen mijn voeten/enkelspieren niet te slap? Train ik mijn spieren nog wel? Moet ik de (sport)steunzool altijd dragen? Wat is een goede (sport)steunzool?

Een goede (sport)steunzool verwent de voetspieren niet. Vooral een sportsteunzool moet het natuurlijk inveren van de voet respecteren, waardoor de spieren actief en sterk blijven. De steun van de (sport)steunzool dient de voet te helpen, daar waar de voet het zelf niet redt.
Teveel steun is niet goed. De energie die de voet zelf niet kan verwerken zal elders in het lichaam moeten worden verwerkt. Dit betekent dat er klachten kunnen ontstaan door teveel steun hogerop in het lichaam zoals bijvoorbeeld in de knie of de heup. Bij het maken van een (sport)steunzool gebruiken wij liever te weinig of te zachte steun om de kans op klachten of het ‘verwennen’ van de spieren te minimaliseren. Afhankelijk van het beloop van de klachten, zoals bijvoorbeeld onvoldoende herstel, kan later worden besloten de steun te verhogen. Bedenk daarbij dat een (sport)steunzool ook tijdelijk toegepast kan worden. Het gebruik kan worden afgebouwd als de klachten goed zijn hersteld.

De VSO (sport)steunzool wordt uiteraard op maat gemaakt en wordt ontwikkeld vanuit de dynamiek; de gebruiker moet er verantwoord op kunnen bewegen en sporten. Daarnaast zijn de materialen optimaal afgestemd op het verwerken van dynamische krachten. Er zijn veel mogelijkheden, denk aan links-rechts verschillen, zool aanpassingen voor bepaalde klachten of specifieke toplagen voor bepaalde sporten zoals hockey, hardlopen en wandelen.

Heeft u klachten of wilt u voorkomen dat u klachten krijgt? Maak dan een afspraak met Anja van Wichen MSc, sportfysiotherapeut van Fysiotherapie Passewaaij, De Kranshof & De Gravin en lid van het VSO-netwerk. Zij is gespecialiseerd in de dynamische voet- en loopanalyse en in het (wanneer nodig) aanmeten van de juiste (sport)steunzool op de voor u van toepassing zijn de sport- of beweegactiviteit.