John Peerdeman

 

Veel mensen verbijten zich door bijvoorbeeld een te hoge werkdruk, een opgesloten gevoel, financiële zorgen of omdat men zich niet veilig voelt.

John Peerdeman Orofaciaal (kaak-) fysiotherapeut  ziet bij onze praktijk dagelijks patiënten met klachten als hoofdpijn, nekpijn en kaakpijn, doordat mensen de kiezen op elkaar klemmen.

Je kaakspieren zijn zo’n beetje de sterkste spieren van ons lichaam en wanneer we deze continu aanspannen kan dat klachten veroorzaken. Je kiezen op elkaar zetten zorgt voor enorm veel spanning in het hoofd-halsgebied. Bij mensen die regelmatig hun kaken op elkaar klemmen en/of met hun kiezen op elkaar knarsen, kan dit voor knakkende en soms vastzittende kaakgewrichten zorgen. Daarnaast zorgt het knarsen van tanden en kiezen en het klemmen van kaken ook voor beschadigingen aan het gebit waardoor stukjes kies kunnen afbreken of kronen kunnen barsten.

Ook behandelt de orofaciaal fysiotherapeut duizeligheidsklachten als gevolg van gespannen spieren in hoofd-, hals- en nekregio. Doordat deze spieren gespannen zijn, kunnen er soms onjuiste of verkeerde signalen vanuit de spieren in de nek naar het evenwichtsorgaan worden gestuurd, met als gevolg een gevoel van duizeligheid. Een ander steeds vaker voorkomende klacht is tinnitus (oorsuizen). Als nekwervels en kaakgewrichten stijver worden, kan dit zorgen voor meer oorsuizen.

Wat kunt u zelf doen bij veel spierspanning in de hoofd-, hals en nekregio?

– Regelmatig  ronddraaien van de schouders;
– Regelmatig bewegen van de nek, door “Ja en Nee” te knikken of rond te draaien;
– De kiezen overdag niet op elkaar zetten en uw kaakspieren te masseren;
– Het kaakgewricht regelmatig bewegen.

Mocht u door de afgelopen periode veel spierspanningen hebben opgebouwd en lukt het niet om deze zelf te verminderen, neem dan contact op met onze praktijk en maak een afspraak met onze orofaciale fysiotherapeut John Peerdeman.