Fysiotherapie bij Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH)

Niet aangeboren hersenletsel betreft neurologische aandoeningen die in de loop van het leven kunnen ontstaan. Bij neurologische aandoeningen zijn er problemen aan het zenuwstelsel. Het zenuwstelsel bestaat uit de hersenen, het ruggenmerg en de zenuwen. Een neurologische aandoening kan zich uiten in verschillende ziekteverschijnselen, dit is afhankelijk van de plaats waar het zenuwstelsel is beschadigd.

Wat zijn Centraal Neurologische Aandoeningen (CNA)?

Bij centraal neurologische aandoening (CNA) is er een aandoening in het centraal zenuwstelsel, dit bestaat uit de hersenen en het ruggenmerg. De aandoeningen kunnen bijvoorbeeld een hersenbloeding of een herseninfarct (CVA), Multiple Sclerose (MS), Parkinson, dementie of centraal hersenletsel na een ongeval zijn en kan zich uiten in verschillende ziekteverschijnselen.

De zichtbare en niet-zichtbare gevolgen van een CNA zijn divers en kunnen het leven van een patiënt en zijn/haar partner ernstig beïnvloeden. Patiënten kunnen te maken krijgen met klachten bij:

  • Het denken (geheugen, aandacht, concentratie, problemen met plannen en organiseren)
  • Het voelen
  • Het gedrag (karakterverandering) en/of de stemming
  • Het bewegen (aan- en uitkleden, boodschappen doen, lopen etc.)
  • De taal

Doel van Neurorevalidatie

Neurorevalidatie is erop gericht mensen met een neurologische aandoening weer zo goed en zelfstandig mogelijk in hun eigen omgeving en de maatschappij te laten functioneren. Er wordt uitgegaan van de hulpvraag en doelen van de cliënt op de gebieden wonen, werk, sport en vrije tijd. Een voorbeeld van een hulpvraag zou kunnen zijn: ‘het verbeteren van het uithoudingsvermogen, zodat iemand weer naar de supermarkt kan wandelen’. Of ‘Het leren lopen met een hulpmiddel, zodat iemand weer veilig in huis kan bewegen’.

In de basis richt neurorevalidatie zich op de volgende punten:

  • Het herleren van functies en vaardigheden waarin herstel mogelijk is, zoals bijvoorbeeld bij een beroerte (CVA) of traumatisch hersenletsel (door ongeval).
  • Het leren behouden van functies, vaardigheden, kracht en conditie waarin herstel niet mogelijk is. Dit geldt bijvoorbeeld bij progressieve ziektebeelden als de ziekte van Parkinson, ALS, MS en dementie of in de chronische fase na een CVA.
  • Het leren toepassen van de geleerde functies en vaardigheden.

Omdat de problemen complex en uiteenlopend van aard zijn, is een specialistische aanpak belangrijk. Er wordt daarom een individueel, op de cliënt gericht, zorgplan en behandeling opgesteld. Afhankelijk van de hulpvraag kan de behandeling/therapie aan huis of in de praktijk worden gegeven.

Gespecialiseerd fysiotherapeut Anniek Landheer heeft een ruime ervaring met Niet Aangeboren Hersenletsel en Centraal Neurologsiche aandoeningen. Zij kan u helpen tijdens de neurorevalidatie.

Indien nodig werkt zij samen met andere zorgverleners, zoals een ergotherapeut of de neuroloog.

Wilt u een afspraak maken? Klik dan hier