Haal uw schouders er niet langer voor op!

Schouderklachten kenmerken zich door pijn in en rond de schouder en/of bovenarm met of zonder een bewegingsbeperking. Soms straalt de pijn door naar de nek, het schouderblad, de elleboog en/of de vingers. De klachten kunnen snel of langzaam beginnen en kort of langdurig aanwezig zijn. Door de pijn gaan sommige activiteiten minder goed, zoals werken, sporten, een kind optillen, boodschappen doen of het huishouden. Ook kan het zijn dat het liggen op de schouder niet meer lukt. Mocht u door de pijn uw arm minder gebruiken, dan zou de schouder stijver kunnen worden. Blijf daarom in ieder geval normaal bewegen en oefenen.

Ontstaan van klachten
Schouderklachten ontstaan meestal geleidelijk en hangen vaak samen met houding, sport, stress of werk (denk aan zwaar werk, repeterend werk, til-, duw- en/of bovenhandswerk). Het herstel bij geleidelijk ontstane (langdurige) klachten is vaak langzaam en kan soms pas na maanden of zelfs een jaar overgaan. Acute schouderklachten ontstaan meestal door een verdraaiing, stoten of een val en verdwijnen meestal na een aantal weken weer vanzelf.

Invloed uitoefenen
U heeft zelf veel invloed op uw schouderklachten, zoals door te blijven bewegen met de schouder, arm, nek en boven rug, ook als het wat pijn doet. Soms kan koelen of warmte de pijn verminderen, maar vaak gaan de klachten niet sneller over. Bewegen is goed, maar niet met te veel kracht. Ga dus niet te zwaar tillen, niet ergens hard aan duwen of trekken, niet werken met uw armen boven uw hoofd (zoals een plafond schilderen) en niet steeds dezelfde bewegingen maken die de pijn veroorzaken.

Fysiotherapie
Fysiotherapie kan bestaan uit oefentherapie gericht op het versterken van de spieren, de bewegelijkheid van de boven rug en/of de schouder te vergroten, houdingsoefeningen en/of dry needling. Indien nodig kan de behandeling ondersteund worden door medicatie.

Vergoeding en afspraak
Vaak lopen mensen er langer mee door dan nodig is. Onze fysiotherapeuten hebben ruime ervaring met de behandeling van schouderklachten. Deze wordt vergoed vanuit de aanvullende verzekering. U kunt zonder verwijzing van een arts een afspraak maken. Haal uw schouders er niet langer voor op als u klachten heeft en maak een afspraak met ons!

Meer weten over onze diensten en de praktijk van Fysiotherapie De Gravin, De Kranshof en Passewaaij? Neem een kijkje op onze website: www.fysiotherapiepassewaaij.nl.