Hét moment om te stoppen met roken

Het is inmiddels een ingeburgerd begrip geworden: Stoptober, de maand die in het teken staat van stoppen met roken. Een positieve aanpak en ondersteuning van een aantal organisaties, bekende Nederlanders en mensen om je heen kunnen ervoor zorgen dat je op zijn minst 28 dagen niet rookt. En als je die haalt, heb je alle reden om gestopt te blijven. Waarom? De meest voorkomende klachten zijn hoesten, benauwdheid en kortademigheid. Maar ook etalagebenen (claudicatio intermittens), COPD en vele vormen van kanker liggen op de loer. Om over de kosten – soms tot wel 1200 euro per jaar – nog maar te zwijgen.

Alle reden om te stoppen – en gestopt te blijven – dus! Stoppen is vrij makkelijk; gestopt blijven is de kunst. We geven u graag wat tips om u aan te moedigen:

  • Bedenk wat voor u een goede reden is om te stoppen. Bang zijn om ziek te worden. U kent mensen om u heen die ziek zijn. Kunnen spelen met uw (klein)kinderen. Minder snel buiten adem zijn tijdens inspanning. Niet meer de deur uithoeven als uw sigaretten op zijn. Niet meer alleen naar buiten hoeven voor de broodnodige peuk. Geld overhouden voor leuke dingen. Niet meer het gevoel willen hebben dat de verslaving uw leven beheerst. Allemaal goede redenen om te stoppen.
  • Wilt u stoppen? Stop dan ook echt! Probeer het af te bouwen tot die tijd en stop daarna helemaal en voorgoed. Rook niet af en toe en probeer niet of die ene peuk nog smaakt. De kans dat u dan weer begint is levensgroot.
  • Bedenk wat voor afleiding en alternatieven u kunt zoeken op momenten dat u het lastig heeft. Pak kauwgom en/of ga iets ondernemen.
  • Download een stoppen-met-roken-app.
  • Neem contact op met uw huisarts als u begeleiding wilt bij het stoppen.

Ook uw fysiotherapeut kan helpen!

Ook uw fysiotherapeut kan u helpen met deze moedige beslissing; misschien wel de beste in uw leven. Onze fysiotherapeuten Willemijn van Riet en Bas Golverdingen werken met patiënten die dagelijks de gevolgen ervaren van langdurig roken zoals COPD en claudicatio intermittens (etalagebenen). Zij kunnen u begeleiden met het stoppen met roken en helpen een stap te zetten in de richting van een gezondere leefstijl. Neem een kijkje op https://www.fysiotherapiepassewaaij.nl.