Wandelen als medicijn voor een betere gezondheid!

Het is bekend dat wandelen positieve effecten heeft op lichaam en geest. Om een goede gezondheid te behouden is het gewenst tenminste vijf dagen per week 30 minuten matig intensief te bewegen. Voor kinderen, jongeren en mensen met overgewicht is het gewenste aantal minuten per dag tenminste 60, zie Nederlandse Norm Gezond Bewegen. Maar welke positieve effecten zijn dit dan?

  • Sterke spieren en botten; wandelen versterkt de spieren en botten, het vermindert daardoor de kans op osteoperose (botontkalking) en houdt het kraakbeen/de gewrichten soepel.
  • Hart en bloedvaten; dagelijks wandelen verlaagt uw bloeddruk en het cholesterolgehalte in uw bloed. Daarnaast verbetert het de conditie van hart en bloedvaten.
  • De longen; wie veel wandelt, vergroot het vermogen van de longen om zuurstof op te nemen.
  • Tegen diabetes; dagelijks wandelen verlaagt het risico op diabetes type 2 met maar liefst 58%.
  • Gewichtsverlies; met een uur stevig doorlopen (5 kilometer per uur) verbruikt men ongeveer 240 kilocalorieën. Wie dagelijks een half uur tot één uur wandelt, kan dus flink afvallen.
  • De darmen; dagelijks wandelen stimuleert de stofwisseling en is goed tegen darmverstopping.
  • De hersenen; mensen die lichamelijk (en geestelijk) actief blijven, vermindert wandelen de kans op Alzheimer met 20 tot 50%. Wandelaars zijn opgewekter en hun geheugen functioneert beter.
  • Tegen stress en depressie; wandelen werkt tegen stress en depressieve gevoelens. Angststoornissen nemen met bijna de helft af.
  • Goede nachtrust; wandelen zorgt voor een betere nachtrust, het in- en doorslapen lukt beter en de kwaliteit van het slapen verbetert.
  • Tegen de pijn; tijdens een stevige wandeling van minimaal 30 minuten komt de stof “dopamine” in de hersenen vrij. Deze stof werkt onder andere goed tegen pijn en depressie. Een wandeling kan dus letterlijk genezend werken voor mensen die daarmee worstelen.

Wilt u graag gaan wandelen, maar durft u niet zo goed omdat u klachten heeft? Of vindt u het gewoon gezellig om samen te wandelen? Wandel dan mee met onze fysiotherapeut. Iedereen is welkom! Of u nu snel wandelt of langzaam, met een rollator loopt of maar een klein stukje kunt wandelen. We proberen ervoor te zorgen dat iedereen op zijn eigen niveau mee kan wandelen.

Elke donderdagmiddag van 13:00 – 14:00 uur gaan we wandelen vanuit onze locatie Kamperfoelie 2 te Passewaaij.
Vindt u het leuk om mee te wandelen, dan kunt u zich opgeven via ons telefoonnummer 0344-610579 of een mail sturen naar info@fysiotherapiepassewaaij.nl.