Voet en loopanalyse - VSO Tiel - Fysiotherapie Passewaaij

 

Of u nu recreatief sport of een topsporter bent, we willen met plezier sporten. Wist u dat bij sport de voeten wel 3-5 keer het lichaamsgewicht moeten dragen ten opzichte van gewoon lopen? Deze belasting vergt veel van ons lichaam en door een verkeerde belasting van de spieren en gewrichten kunnen blessures ontstaan. Blessures zijn vaak te wijten aan een afwijkende voetstand. Laat dat nou precies hetgeen zijn dat we met een sportzool kunnen voorkomen. Beter voorkomen dan genezen, toch?

Afwijkende voetstand? Hoe kom je erachter?
Met een dynamische voet- en loopanalyse bij een fysiotherapeut van het VSO-Netwerk wordt onderzocht of er sprake is van een afwijkende voetafwikkeling. Bij klachten kan worden bevestigd of ze worden veroorzaakt door deze afwijkende afwikkeling. Een sportzool gericht op uw prestatie, ambities en/of klachten kan een uitkomst bieden tegen pijn tijdens het sporten en ter voorkoming van blessures.

Wat is een sportzool?
Een sportzool is op maat gemaakt net als een alledaagse steunzool. Bij het ontwerpen van een sportzool ligt de nadruk op comfort en demping, daarna op effect. Een steunzool en zeker een sportsteunzool, moet het natuurlijke inveren van de voet respecteren, waardoor de spieren actief en sterk blijven. De steun dient de voet te helpen, daar waar de voet het zelf niet redt.
Daarnaast zijn er specifieke sportzolen voor verschillende soorten sporten. Niet iedere sport heeft bijvoorbeeld dezelfde demping nodig. Zo zijn er zolen die geschikt zijn voor “lineaire sporten” (hardlopen, wandelen etc.). Bij deze sporten wordt er op herhaaldelijke wijze gezorgd voor dezelfde belasting en beweging. En er zijn zolen geschikt voor “niet-lineaire sporten” (voetbal, volleybal etc.) Dit zijn sporten waarbij er specifieke bewegingen nodig zijn en er dus verschil in demping en of ondersteuning is.

U zult met al deze variabelen zoals voetstand, sportsoort, persoonlijke wensen e.d. begrijpen wat het belang van een op maat gemaakt sportzool is.

Wij helpen om comfortabel te sporten en maximaal te presteren!

Wilt u ook een keer een dynamische voet- en loopanalyse doen om te checken of er bij u sprake is van een afwijkende voetafwikkeling? Maak dan een afspraak bij Anja van Wichen van VSO-Tiel of neem contact op met Fysiotherapie Passewaaij, lid van het VSO-Netwerk. Daarnaast geven wij ook begeleiding en advies op het gebied van: de juiste sportschoen, sporttechnieken, (fysiotherapeutische) oefeningen etc. VSO-Netwerk is ontstaan op Sportcentrum Papendal en al onze kennis en ervaring hebben wij opgedaan in het begeleiden van topsporters.