Helaas kunnen we door vakanties, langdurig zieken en openstaande vacatures momenteel niet de zorg bieden die u van ons bent gewend. Voor behandeling aan huis verwijzen wij u naar andere fysiotherapiepraktijk in Tiel. Voor bekkenfysiotherapie verwijzen wij u naar fysiotherapiepraktijk “Het Centrum fysiotherapie” (0344-608813) of naar Ziekenhuis Rivierenland afdeling fysiotherapie (0344-674336).

I.v.m. beperkte telefonische bereikbaarheid graag via het contactformulier contact met ons opnemen. U krijgt op werkdagen binnen 24 uur een reactie. U kunt zonder verwijsbrief van uw huisarts bij ons terecht.

 

Wat is bekkenfysiotherapie?

Bekkenfysiotherapie richt zich op het behandelen van klachten in het gehele gebied van buik, bekken en lage rug. De bekkenfysiotherapeut helpt bij het leren herkennen, trainen en ontspannen van de spieren rondom het bekken, de lage rug, buik en bekkenbodem.

De spieren van lage rug, buik en bekken spelen een rol bij houding en bewegen. Daarnaast hebben vooral de bekkenbodemspieren een belangrijke taak bij plassen, vrijen en ontlasten. Klachten in het gebied van bekken, buik en bekkenbodem komen voor bij vrouwen, mannen, kinderen en ouderen.

Gespecialiseerde bekkenfysiotherapeuten hebben na hun opleiding fysiotherapie een driejarige post-hbo-opleiding bekkenfysiotherapie gevolgd.

Bij welke klachten kan bekkenfysiotherapie zinvol zijn:

  • Ongewild verlies van urine of ontlasting (incontinentieklachten).
  • Niet te onderdrukken aandrang om te plassen en of te ontlasten.
  • Moeizaam kwijt kunnen van ontlasting: obstipatie.
  • Verzakking van blaas, baarmoeder of darmen.
  • Pijn in de onderbuik, rond de anus of de geslachtsdelen.
  • Pijn bij de seksuele gemeenschap als dit komt door een te gespannen bekkenbodem.
  • Begeleiding rondom operaties in de onderbuik (b.v. van blaas, baarmoeder of darmen).
  • Pijn in het bekken en de onderrug.
  • Problemen rondom zwangerschap en bevalling (b.v. bekkenpijn of ongewild urineverlies).

Onderzoek en behandeling

De eerste keer voert de bekkenfysiotherapeut een uitgebreid vraaggesprek met u om de klachten zo goed mogelijk in kaart te brengen. De bekkenfysiotherapeut doet vervolgens onderzoek naar houding, beweging en de functie van de spieren.

Daarna legt de bekkenfysiotherapeut uit hoe de klachten zijn ontstaan en wordt, in overleg met u, het behandeldoel, het verwachte eindresultaat, het behandelplan en de behandeltermijn vastgesteld. Indien nodig wordt dit gedurende de behandeling bijgesteld.

De behandeling bestaat uit het geven van adviezen en oefeningen. Soms wordt er gewerkt met speciale (meet)apparatuur zoals myofeedback, electrostimulatie of de rectale ballon. Indien nodig wordt er gemasseerd of worden er gewrichtsmobilisaties uitgevoerd.

Binnen Fysiotherapie Passewaaij is Ineke van ’t Klooster geregistreerd bekkenfysiotherapeut.

 

Meer over onze werkwijze en eerste afspraak