Voor wie is de fysiotherapeut?
Jaarlijks gaan zo’n 2,5 miljoen mensen – jong en oud – naar de fysiotherapeut. Omdat ze klachten hebben vanwege hun houding of omdat een beweging problemen oplevert.
Uw fysiotherapeut adviseert, behandelt en begeleidt, zodat u weer zo goed mogelijk uw dagelijkse leven kunt voortzetten. Bijvoorbeeld: gewoon boodschappen doen, op een verantwoorde manier sporten en weer aan het werk gaan. U leert hoe u door verantwoord te bewegen verdere problemen kunt voorkomen of beperken.
Met welke klachten kunt u bij een fysiotherapeut terecht?
- lage rugpijn
- nekpijn
- stijve en pijnlijke gewrichten zoals bij reuma of artrose
- sportblessures
- revalidatie na operaties (zoals hernia en een heup- of knieprothese)
- spier- en peesklachten (zoals een tenniselleboog)
- hyperventilatie
- bij aandoeningen van het zenuwstelsel (bijvoorbeeld na beroerte, bij MS of Parkinson)
- whiplash
- botontkalking
- COPD
- Claudicatio Intermittens (‘etalagebenen’)
- pijn aan het stuitje
Behandelmogelijkheden
In een vraaggesprek wordt u gevraagd over uw probleem en klachten te vertellen. Daarna wordt er een lichamelijk onderzoek verricht. Door het uitvoeren van actieve en passieve bewegingen onderzoeken we uw individuele bewegingsmogelijkheden. Het aanvullend onderzoek bestaat verder uit specifieke testen van spieren, zenuwen, huid en andere structuren die bij het bewegen betrokken zijn. Op basis van de uitkomsten wordt een fysiotherapeutische diagnose gesteld.
Om het gezamenlijk bepaalde behandeldoel te bereiken hebben we verscheidene mogelijkheden. Een belangrijk middel is de functionele oefentherapie, het herleren en trainen van specifieke lichamelijke vaardigheden zoals tillen, lopen en het handhaven van een juiste houding achter de computer. Ter voorbereiding en ondersteuning worden indien nodig ook manuele technieken zoals massage en mobilisaties toegepast.
Kwaliteit
Iedereen binnen onze praktijk staat ingeschreven in het kwaliteitsregister van het Koninklijk Genootschap Fysiotherapie. Hiermee voldoen we aan de strenge eisen op het gebied van bijscholing en toepassen van inhoudelijke richtlijnen. We werken daardoor zoveel mogelijk volgens het evidence-based practise (EBP) principe. Als beroepsbeoefenaars baseren we onze uitoefening op de best beschikbare informatie over doelmatigheid en doeltreffendheid, volgens de laatste wetenschappelijke inzichten.
Meer over onze werkwijze en eerste afspraak