Wat is een manueel therapeut?

Een manueeltherapeut is een gespecialiseerd fysiotherapeut die na zijn opleiding voor fysiotherapie een aanvullende opleiding voor manuele therapie heeft gevolgd. De manueeltherapeut heeft zich gespecialiseerd in het onderzoeken en behandelen van patiënten met pijn- en/of bewegingsklachten en in het bijzonder klachten van de wervelkolom.

Voorbeelden van klachten zijn:

  • Hoofd- en nekpijn in combinatie met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom;
  • Nek- en schouderklachten, al dan niet met uitstraling naar de armen;
  • Lage rugklachten, al dan niet met uitstraling naar de benen;
  • Hoge rugklachten in combinatie met rib- en borstpijn;
  • Heupklachten.

Werkwijze manuele therapie:

Als u zich herkent in één van deze klachten kunt u zonder verwijzing een screening laten doen. Tijdens een vervolgonderzoek zal blijken of en hoe uw specifieke klacht verholpen kan worden. Direct na de eerste afspraak heeft u dus duidelijkheid over de verdere behandeling.
Doordat de manueeltherapeut uw complete lichaam beoordeelt, in plaats van slechts één onderdeel, kan hij een heldere analyse maken van wat er mankeert. De manueeltherapeut beoordeelt alle gewrichten in samenhang en zoekt verbanden. De manueeltherapeut kijkt dus verder dan uw specifieke klacht en beoordeelt welke behandeling voor u persoonlijk het beste is. Als het nodig is, werkt de manueeltherapeut samen met een huisarts of medisch specialist.


De behandeling: effectieve therapie

Mensen die bij een manueeltherapeut zijn geweest, voelen vaak direct een verandering: de pijn is minder of u beweegt beter. Dit komt doordat de manueeltherapeut specifieke technieken toepast om de gewrichten beter te laten functioneren en om uw houding en bewegingen te verbeteren. Dit wordt bijvoorbeeld gedaan door mobilisatie of manipulatie en met oefeningen om uw houding, kracht, stabiliteit of coördinatie te trainen.

Lianne Broekhuizen-van Houwelingen is (geregistreerd) master manueel therapeut.

 

Meer over onze werkwijze en eerste afspraak