Fysiotherapie Passewaaij

Patiënten beoordeelden ons in 2020 met een:

(515 beoordelingen)

8.8

Wat is oedeemfysiotherapie?
De oedeemfysiotherapeut houdt zich bezig met de behandeling van lymfoedeem en veneus oedeem, een ophoping van vocht in het lichaam.

Met welke klachten kunt u bij een oedeemtherapeut terecht?
Lymfoedeem kan voorkomen bij mensen met (borst)kanker waarbij lymfeklieren verwijderd zijn. Maar ook bij mensen die een operatie hebben ondergaan of bestraling of chemotherapie hebben gehad. Er is dan sprake van een verstoorde afvoer via de lymfevaten.
Veneus oedeem komt voor in de benen. Spataderen of een trombosebeen kunnen oorzaken zijn. Er is dan sprake van een verstoorde afvoer via de aders.
De klachten kunnen bestaan uit zwelling van het betreffende lichaamsdeel, het hebben van een vermoeid en strak gevoel en bewegingsbeperking van het betreffende lichaamsdeel.

Waaruit bestaat de behandeling van de oedeemtherapeut?

  • Manuele lymfedrainage: dit is een massagetechniek die het vocht naar een gezond deel van het lichaam verplaatst waar de lymfevaten en lymfeklieren nog wel intact zijn en deze het vocht wel kunnen afvoeren.
  • Compressietherapie: door druk uit te oefenen door middel van het zwachtelen van arm of been kan het vocht beter worden afgevoerd. Indien het vocht in arm of been is verminderd en de omvang van de arm of been gelijk blijft, kan een compressiekous aangemeten worden die het zwachtelen vervangt.
  • Lymftaping: door het aanbrengen van tape op de huid wordt de afvoer van lymfe gestimuleerd.
  • Oefentherapie: oefeningen hebben als doel om het lymfestelsel te stimuleren. Door te bewegen wordt de ‘spierpomp’ geactiveerd waardoor vocht wordt afgevoerd.
  • Voorlichting en adviezen met betrekking tot de belasting van het betreffende lichaamsdeel.

Juliëtte van Gompel is sinds 1 juli 2010 geregistreerd oedeemtherapeut.

 

Meer over onze werkwijze en eerste afspraak