Wat is Claudicatio intermittens?

Claudicatio intermittens  is een aandoening waarbij pijn ontstaat als gevolg van een vernauwing of totale afsluiting van een slagader naar of in de benen. Deze pijn ontstaat voornamelijk bij het lopen. Om de pijn weg te laten trekken tijdens het lopen, stopt men en kijkt men ondertussen in de etalages. Zodra de pijn is gezakt, kan men weer verder lopen. Daar komt de term ‘etalagebenen’ vandaan. Soms komen de klachten ook voor tijdens het fietsen.

Door de vernauwing van de slagader kan het bloed minder goed doorstromen. Hierdoor komt er te weinig zuurstofrijk bloed in de spieren, verkrampen de spieren en treden er pijnklachten op. De pijn komt voornamelijk voor in de kuiten, maar kan ook ontstaan in de wreef, scheenbenen, bovenbenen, billen of onderrug. Aanvankelijk komen de klachten vooral voor tijdens inspanning zoals rennen en traplopen, later ook bij gewoon lopen.

Claudicatio intermittens

Wat kan fysiotherapie voor u betekenen?

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat een ‘conservatieve’ behandeling, waarbij de patiënt juist veel gaat lopen, meestal leidt tot een verbetering van de loopafstand. In de meeste gevallen heeft dit ook een beter effect dan dotteren op de langere termijn. De vaatspecialisten adviseren steeds vaker om eerst therapie te proberen voor ze een operatie willen uitvoeren.

De fysiotherapeut kan u begeleiden met een op maat gemaakt trainingsprogramma, waarbij ook aandacht is voor u leefstijl. Hierbij valt te denken aan stoppen met roken, gezond eten en het ontwikkelen van een actieve leefstijl.

Hoe ziet de training eruit?

Bij Claudicatio intermittens is de doelstelling dat u zeer regelmatig oefent in het lopen van steeds langere afstanden. Voor het beste resultaat van de looptherapie is het belangrijk dat u minimaal vijf keer per week, maar het liefst dagelijks traint. Bij voorkeur drie keer per dag gedurende 3 tot 6 maanden. Naast lopen krijgt u ook oefeningen mee voor thuis. In het begin is er twee tot drie keer per week begeleiding van uw fysiotherapeut. Daarna zal, indien de conditie dit toelaat, de therapie worden afgebouwd. Hierna gaat u steeds meer zelfstandig trainen. Mocht u problemen hebben met fietsen, dan zal daar de aandacht op worden gelegd.

Wordt de training vergoed?

Fysiotherapie voor patiënten met etalagebenen ‘Fontaine 2’ wordt vergoed uit de basisverzekering. De vergoeding is voor maximaal 37 behandelingen binnen een periode van twaalf maanden, inclusief de eerste twintig behandelingen.

Willemijn van Riet verzorgt de training. Zij staat ingeschreven bij het Chronisch Zorgnet (www.chronischezorgnet.nl/nl).

Voor meer informatie over claudicatio en looptherapie: www.etalagebenen.nl.

 

Meer over onze werkwijze en eerste afspraak