Fysiotherapie Passewaaij

Patiënten beoordeelden ons in 2020 met een:

(515 beoordelingen)

8.8

Wat is Claudicatio intermittens?

Claudicatio intermittens  is een aandoening waarbij pijn ontstaat als gevolg van een vernauwing of totale afsluiting van een slagader naar of in de benen. Deze pijn ontstaat voornamelijk bij het lopen. Om de pijn te laten zakken tijdens het lopen, stopt men en kijkt men ondertussen in de etalages. Zodra de pijn is gezakt, kan men weer verder lopen. Daar komt de term ‘etalagebenen’ vandaan.

Door de vernauwing van de slagader kan het bloed minder goed doorstromen. Hierdoor komt er te weinig zuurstofrijk bloed in de spieren, verkrampen de spieren en treden er pijnklachten op. Aanvankelijk komen de klachten vooral voor tijdens inspanning zoals rennen en traplopen, en later ook bij gewoon lopen.

Wat kan de fysiotherapeut voor u betekenen?

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat een ‘conservatieve’ behandeling, waarbij de patiënt juist veel moet gaan lopen, meestal leidt tot een verbetering van de loopafstand. In de meeste gevallen heeft dit ook een beter effect dan dotteren op de langere termijn. De vaatspecialisten adviseren steeds vaker om eerst therapie te proberen voor ze een operatie willen uitvoeren.

De fysiotherapeut kan u begeleiden met een op maat gemaakt trainingsprogramma. Verder wordt er gekeken of uw leefstijl ook aangepast moet worden. Hierbij valt te denken aan stoppen met roken, gezond eten en het ontwikkelen van een actieve leefstijl.

Hoe ziet de training eruit?

Het is de bedoeling dat u zeer regelmatig oefent in het lopen van steeds langere afstanden. Voor het beste resultaat van de looptherapie is het van belang dat u minimaal vijf keer per week, maar het liefst dagelijks traint. Bij voorkeur drie keer per dag. Dit moet u minimaal drie tot zes maanden volhouden. In het begin is er twee tot drie keer per week begeleiding van uw fysiotherapeut. Uiteindelijk zal de therapie afgebouwd worden – indien de conditie dit toelaat. Hierna gaat u steeds meer zelfstandig trainen.

Wordt de training vergoed?

Fysiotherapie voor patiënten met etalagebenen ‘Fontaine 2’ wordt vergoed uit de basisverzekering. De vergoeding is voor maximaal 37 behandelingen binnen een periode van twaalf maanden, inclusief de eerste twintig behandelingen.
Willemijn van Riet en Bas Golverdingen verzorgen de training. Zij staan ingeschreven bij het Chronisch Zorgnet (www.chronischezorgnet.nl/nl).

Voor meer informatie over claudicatio en looptherapie: www.etalagebenen.nl.

 

Meer over onze werkwijze en eerste afspraak