Waarom bewegen bij COPD?
Voelt u zich benauwd wanneer u zich inspant? Heeft u ook last van hoestbuien? U zult denken dat het beter is iedere lichamelijke inspanning te vermijden en daarmee uw benauwdheid te verminderen. Het omgekeerde is waar; als u chronische bronchitis of longemfyseem heeft, kortweg COPD, is het extra belangrijk dat u beweegt. Door te bewegen zult u merken dat u meer uithoudingsvermogen krijgt en dat u zich minder benauwd voelt: bewegen geeft lucht.
Doel
Het doel van het beweegprogramma is het ontwikkelen van een gezonde en actieve leefstijl waarbij u dagelijks voldoende in beweging bent.
Individueel en in groepsverband
U krijgt eerst een individuele intake en diverse testen om uw gezondheidssituatie te beoordelen. Daarna krijgt u advies om zelfstandig voldoende te gaan bewegen of om deel te nemen aan het beweegprogramma. Bij deelname aan het beweegprogramma traint u samen met mensen met dezelfde klachten en beperkingen. Dit kan u steun en inzicht opleveren.
Duur en intensiteit
De duur en intensiteit van het programma wordt op u persoonlijk afgestemd. Aan het einde van het programma wordt uw uithoudingsvermogen, kracht en uw bereikte doel geëvalueerd. Vervolgens wordt uw verwijzer hierover geïnformeerd. Het is heel belangrijk dat u na het beweegprogramma actief blijft om uw conditie te behouden en uit te breiden. Hierbij wordt u begeleid en geadviseerd.
Vergoeding
Het programma wordt vergoed uit de aanvullende verzekering indien u zich voor voldoende behandelingen verzekerd heeft. Bas Golverdingen is de fysiotherapeut die u tijdens het beweegprogramma begeleid.