Waarom bewegen bij COPD?

Voelt u zich benauwd wanneer u zich inspant? Heeft u ook last van hoestbuien? U zult denken dat het beter is iedere lichamelijke inspanning te vermijden en daarmee uw benauwdheid te verminderen. Het omgekeerde is waar; als u chronische bronchitis of longemfyseem heeft, kortweg COPD, is het extra belangrijk dat u beweegt. Door te bewegen zult u merken dat u meer uithoudingsvermogen krijgt en dat u zich minder benauwd voelt: bewegen geeft lucht.

Doel COPD training

Het doel van de training is het ontwikkelen van een gezonde en actieve leefstijl waarbij u dagelijks voldoende in beweging bent.

Individueel en in groepsverband

U krijgt eerst een individuele intake en diverse testen om uw gezondheidssituatie te beoordelen. Daarna krijgt u advies om zelfstandig voldoende te gaan bewegen. Indien nodig traint u daarnaast bij ons in de praktijk. Hier traint u samen met andere mensen met COPD klachten, dit kan u steun en inzicht opleveren.

Duur en intensiteit

De duur en intensiteit van de training wordt op u persoonlijk afgestemd. Aan het eind van de training wordt uw uithoudingsvermogen, kracht en uw bereikte doel geëvalueerd. Vervolgens wordt uw verwijzer hierover geïnformeerd. Het is heel belangrijk dat u na de training actief blijft om uw conditie te behouden en uit te breiden. Hierbij wordt u begeleid en geadviseerd.

Vergoeding

De COPD training wordt vergoed uit de basisverzekering en is afhankelijk van de ernst van de aandoening en de ziektelast. Dit wordt door de verwijzend arts bepaald.

 

 

Meer over onze werkwijze en eerste afspraak